Jajka na wielkanocnym stole musza się pojawić, niezależnie od okoliczności. Aby ugotować je za każdym razem idealnie, trzeba znać kilka tajników, które zdecydowanie ułatwiają cały proces. Poniżej pokazujemy wam kilka porad, żeby wasze jajka zawsze były pyszne i wspaniale się prezentowały na świątecznym stole.

Jajka wydają się banalnie prostym produktem do gotowania. Niezależnie, czy przygotowujemy je na twardo, miękko czy smażymy je na patelni są rzeczy, które warto mieć na uwadze. Jeśli chcecie mieć za każdym razem idealnie zrobione jajka, zastosujcie się do porad, które podajemy poniżej.

Jajka w Wielkanoc smakują wyjątkowo, podpowiadamy jak zrobić je perfekcyjnie

Sposobów na ugotowanie jaj jest mnóstwo. Na przykładzie jajek na twardo, w internecie wiele jest informacji o czasie gotowania potrzebnym, aby uzyskać jajko o idealnej konsystencji. Wiele z nich różni się sposobem gotowania, lecz my zebraliśmy wszystko w jedno. Teraz już nigdy nie będziesz musiał sprawdzać ile czasu potrzeba na płynne żółtko, a ile wymaga całkowicie ścięte.Jajka na miękko potrzebują najmniej czasu. Wystarczy gotować je przez 3-4 minuty, aby białko było całkowicie ścięte, a żółtko wspaniale rozpływało się na tosty.

Jajko w koszulce jest wykwintnym sposobem podania, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. Na początku wbijamy jajko na talerzyk tak, aby żółtko nie pękło. W garnku gotujemy wodę z octem i solą. Kiedy zacznie już bulgotać bierzemy dużą łyżkę i mieszamy wodę, aby w środku powstał wir. Wlewamy do niego ostrożnie jajko i czekamy około 4 minut ciągle mieszając. Żółtko będzie płynne a białko zetnie się.

Jajko na twardo wymaga aż 8 minut gotowania, jednak wtedy mamy pewność, że pozbyliśmy się salmonelli. A co oznacza zielone żółtko po ugotowaniu? Bynajmniej jajko nie jest zepsute, lecz siarkowodór zawarty w produkcie wchodzi w reakcje z żółtkiem pod wpływem temperatury i zmienia kolor. Nieestetyczny wygląd pojawia się, kiedy gotujemy jajo za długo.

źródło: fakty.pl